Com tenir la Lluna i el Sol al mòbil
26-nov. – Càlculs amb PhotoPills

Per Marga Alconchel

Tocaven les set del vespre i la sala de Palo Alto que mostra l’exposició de constel·lacions de Radisic s’anava omplint de gent. Albert Martínez, de la Fundació Palo Alto, va comentar les dues xerrades que es farien de seguida, com un “bonus” afegit al Festival FotoFest, que s’havia tancat oficialment el dissabte 19 de novembre. La primera sobre un programa per saber on seran els astres (amb dia i hora), per treure’ls en una bona imatge, i la segona, sobre els secrets de les fotografies de viatge.

Xavier Modamio va conduir la xerrada sobre com organitzar una sessió de fotografia en què intervingués el Sol o la Lluna. O la Via Làctia. O, el que és el mateix, que s’ha de fer quan es vol una foto on surtin exactament en un punt concret, quin dia hem d’anar, a quina hora i des de quin punt es pot fer la foto.

El programa que sap fer-ho és PhotoPills, amb el que Xavier ha aconseguit fotos espectaculars. I per explicar tots els seus secrets, a la xerrada va participar, des de Menorca i via videoconferència, en Rafel Pons, un dels seus creadors.

Per la gran pantalla van aparèixer els controls de l’aplicació, les seves utilitats, totes les eines que pot oferir. Va ser un passeig ràpid, però ja va deixar palès que pel programa no hi ha massa secrets en el moviment dels astres… ni de qui porti el mòbil.

Xavier va prendre la paraula per posar una foto de l’estàtua de Colom de Barcelona, en la que el mariner toca el sol (tan gran com ell) amb un dit. I no era efecte d’un programa d’edició. Va explicar com va programar la fotografia, com va fer servir PhotoPills per saber quin dia i a quina hora estaria el sol a aquell lloc i a l’alçada exacta per aconseguir l’efecte que volia. I va fer la foto.

Hi havia un ambient d’expectació i d’interès entre les cinquanta persones que omplien la sala. Alguna, que ja tenia l’aplicació instal·lada al mòbil, va fer alguna pregunta puntual (havia perdut el punt que assenyalava on era!), mentre els fotògrafs del Fotoclub voltaven per tots els angles recollint el testimoni de la xerrada.

Xavier anava controlant el portàtil, el projector, el mòbil, alguna parafernàlia més de la taula i un munt de cables. Però com els ordinadors tenen voluntat pròpia, van jugar amb algunes pantalles per demostrar qui mana.

A l’hora assenyalada es va tancar la sessió… perquè en ens anàvem de viatge amb la xerrada de Joan Masats.


Imatges: Carlos Mestrallet, Daniel Iglesias, Dolors Cuxart.