Jordi Mestrich
Retorn

Jordi Mestrich, Barcelona 1980, arquitecte i fotògraf amb un incansable afany d’experimentació, que troba en el paisatge i l’entorn urbà un important àmbit d’expressió. L’inspiren les filosofies orientals suggeridores de la Unitat.

Empra la fotografia com a canal de connexió amb el moment present i el seu entorn, trobant en el mateix procés fotogràfic el que l’interessa per sobre del resultat obtingut.

Exposicions / reconeixements

  • Primer premi al Concurs Festa d’Arquitectes 2023 del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.
  • Selecció oficial al TOKYO INTERNATIONAL FOTO AWARD 2022.
  • Publicació del Fotollibre “RETORN” ISBN 978-84-09-38134-0 Abril 2022.
  • Exposició “Deconstruccions de l’eteri” a l’Espai Simon 100 de Barcelona, ​​dins del WAC LAB (Windows Art Circuit) del Poblenou Urban District. Octubre 2020.
  • Primer premi de fotografia, a la categoria de Flora i Fauna, de la XXIII Mostra d’audiovisuals i fotografia de muntanya de Sant Martí. Setembre 2020.
  • Exposició fotogràfica col·lectiva en la XXIII Mostra d’audiovisuals i fotografia de muntanya de Sant Martí. Centre Cultural “La Farinera del Clot” de Barcelona. Setembre 2020.
  • Ponent en el projecte educatiu “Imatges que inspiren” organitzat per l’associació Montphoto Educa. Gener 2020.
  • Portfoli finalista a la 4a edició del BARCELONA INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS BIPA 2019. Novembre 2019.
  • Exposició fotogràfica col·lectiva “O.F.N.I.” a la Galeria Valid Foto de Barcelona. Novembre 2019.
  • Exposició itinerant “Inspirats per la Natura 2019” a la Sala Municipal d’Exposicions de la Casa de la Cultura de Lloret de Mar. Octubre 2019.
  • Premi Especial espais naturals de Lloret de Mar MONTPHOTO 2019. Octubre 2019.
  • Exposició al WAC (Windows Art Circuit) del Poblenou Open Day. Espai Simon 100 de Barcelona. Maig 2019.
  • Agenda 2019 “El Tiempo” de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).
  • Article a la Revista PHOT Magazine #11. Gener 2018.
  • Article a la Revista PHOT Magazine #8. Abril 2017.

Enllaços:
Web personal
Instagram
Facebook

Exposició individual
a l’espai Torre de les Aigües.
Del 8 al 30 de novembre.

Adreça:  
Plaça de Ramon Calsina.
Barcelona

Horari:  
Dm. a dj. de 10 a 12h i de 17 a 19h
Dl i dv de 17 a 19h
Dissabte de 12  a 13.30h.

Presentació:
Dimarts, 8, 19h.
 Acte  Presentació de l’obra exposada, amb comentaris de l’artista.


Web

RETORN
Una experiència de retrobament a través de la fotografia

Retorn és un recull d’imatges realitzades per Jordi Mestrich al llarg dels últims anys, en diferents instants, en què mostra la seva mirada personal sobre el paisatge, principalment a la costa i durant la sortida del sol.

Tot i que el propòsit inicial de l’autor era aprofundir en els aspectes tècnics i compositius de la fotografia de paisatge i la natura, posteriorment l’objectiu es va anar centrant en la mera vivència del procés fotogràfic i la seva preparació, deixant en un segon pla els resultats obtinguts.

Així, amb el temps, l’autor es va adonar que el que l’interessava no era tant la fotografia aconseguida com el camí recorregut fins a aconseguir-la.

L’olor del mar, l’aire fred de l’alba, el so de les onades i les gavines o els colors fugaços i canviants de la llum són alguns dels elements inspiradors que troba en aquells moments.

Fruit de la concentració en la presa de la fotografia, juntament amb la solitud, el silenci i la serenor de l’albada, l’autor comença a sentir durant aquells instants un conjunt d’emocions que el fan viure el present d’una manera plena, així com arribar a una reconfortant pau interior.

És aleshores quan la fotografia es converteix en una eina meditativa. És quelcom semblant al que pot succeir a altres persones quan es concentren i s’entreguen plenament a aquella activitat que estan realitzant, com podria fer-ho, per exemple, un pescador, un tirador d’arc o un pintor.

En qualsevol cas, cal, però, un requisit imprescindible per facilitar aquest estat: la solitud enmig de la natura.

En aquells moments l’autor intenta plasmar a les seves imatges la vivència plena, però s’adona que el repte és tan gran i motivador com frustrant.

Tal com ens suggereixen algunes filosofies orientals, totes aquestes emocions són difícils o directament impossibles de compartir. Ni tan sols amb imatges aconseguirem mai transmetre allò que sentim, mai tan fidelment com les vivim i experimentem en persona.

Malgrat tot, l’autor troba en la combinació de les imatges de llarga exposició i la poesia un mitjà d’expressió que l’ajuda a al·ludir aquells moments, deixant també la porta oberta a altres interpretacions per part de l’espectador.

Coordinació:
Antonio Rodríguez