Oriol Maspons
Coral

Oriol Maspons (Barcelona 1928-2013) va tenir un paper clau en la renovació del llenguatge fotogràfic a Espanya a les dècades de 1950 i 1960. Va ingressar el 1951 a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, tot i que de seguida va començar a ser crític amb el conservadorisme de l’entitat.

El 1955 es va traslladar a París, on freqüentava els ambients fotogràfics i va conèixer Brassaï, Cartier Bresson i Doisneau. Va publicar entrevistes amb ells a “Arte Fotográfico”, que van tenir força ressò a Espanya.

En tornar a Barcelona, es va fer professional i va formar societat amb Julio Ubiña. Es va dedicar al reportatge, al retrat, a la moda i a la publicitat.

Va formar part de l’anomenada gauche divine catalana i va retratar molts dels seus membres i els seus ambients.

Va treballar per a La Gaseta Il·lustrada, L’Oeil, París-Match, Boccaccio, Expression, Elle, etc. També va publicar una gran quantitat de llibres, entre els quals destaquen els editats per Lumen a la col·lecció Paraula i Imatge: «Toreo de salón», amb Julio Ubiña i textos de Camilo José Cela; “La caza de la perdiz roja”, amb textos de Miguel Delibes, i “Poeta en Nueva York”, sobre poemes de Lorca.

Contrari a la concepció de la fotografia com a objecte de contemplació estètica, Maspons va defensar la fotografia aplicada o útil.

El MNAC – Museu Nacional d’Art de Catalunya és actualment dipositari de l’arxiu fotogràfic d’Oriol Maspons, amb més de 7.000 fotografies en paper, a més de negatius i altres elements. El MNAC va realitzar el 2019 la gran exposició antològica “1949-1955. Oriol Maspons. La fotografia útil”.

S’han dut a terme, moltes més exposicions de la seva obra, entre les quals destaquen les del Museo Reina Sofía de Madrid, el Museu del Disseny de Barcelona-DHub, el MoMA de Nova York i la Bibliothèque Nationale de France.

(a)Joan Masats

Exposició individual
a l’espai Palo Alto.
Del 8 al 30 de novembre.

Adreça:  
Carrer Pellaires, 30-38
Barcelona

Horari:  
Dl.-dv: De 9 a 19.30h.
Dv. 25 de 9 a 22h.
Ds. 19 de 12 a 17h.*
Dg. 20 de 12 a 19h.*
*Dies 16 i 17, que hi ha Market Fest, l’accés al recinte és amb pagament.

Presentació:
Dimarts, 8, 19h.
Palo Alto.
 Acte  Presentació de l’obra exposada.


Web

Coral by Oriol Maspons

Oriol Maspons va ser un destacat fotògraf barceloní de la dècada dels 60, uns temps en els quals Barcelona era la capital fotogràfica del país i on triomfava la Gauche Divine. A més d’un estil propi inconfusible, Maspons va tenir una gran trajectòria publicitària, encara que poc coneguda per al gran públic. Eren imatges en les quals sobresortia el seu domini de la llum i l’enquadrament adequat per a cada producte comercial, tècniques que havia après dels grans fotògrafs de l’època, als que havia conegut en els anys que va viure a París.

La gran musa d’Oriol va ser Coral Majó. Ella no era model, professió que no existia en aquells moments fora dels ambients d’alta costura, però va saber entendre el que ell volia transmetre a cada moment. Tots dos van crear milers d’imatges al llarg de tota una vida, i van ser molt coneguts en el món cosmopolita de la ciutat.

Alex Maspons Majó, el fill de tots dos, ha seleccionat per a aquesta exposició unes fotografies personals inèdites, mai exposades, gairebé intimistes. Són de la seva col·lecció personal, on s’observa la gran complicitat que existia entre fotògraf i model. En elles ha volgut reivindicar la figura i el nom de la seva mare, molt poc conegut fora d’aquell ambient.

És la Coral vista des dels ulls de l’Oriol.

Coordinació:
Joan Masats