Oriol Maspons
Retrospectiva

Oriol Maspons (Barcelona 1928-2013) va tenir un paper clau en la renovació del llenguatge fotogràfic a Espanya a les dècades de 1950 i 1960. Va ingressar el 1951 a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, tot i que de seguida va començar a ser crític amb el conservadorisme de l’entitat.

El 1955 es va traslladar a París, on freqüentava els ambients fotogràfics i va conèixer Brassaï, CartierBresson i Doisneau. Va publicar entrevistes amb ells a “Arte Fotográfico”, que van tenir força ressò a Espanya.

En tornar a Barcelona, es va fer professional i va formar societat amb Julio Ubiña. Es va dedicar al reportatge, al retrat, a la moda i a la publicitat.

Va formar part de l’anomenada gauche divine catalana i va retratar molts dels seus membres i els seus ambients.

Va treballar per a La Gaseta Il·lustrada, L’Oeil, París-Match, Boccaccio, Expression, Elle, etc. També va publicar una gran quantitat de llibres, entre els quals destaquen els editats per Lumen a la col·lecció Paraula i Imatge: «Toreo de salón», amb Julio Ubiña i textos de Camilo José Cela; “La caza de la perdiz roja”, amb textos de Miguel Delibes, i “Poeta en Nueva York”, sobre poemes de Lorca.

Contrari a la concepció de la fotografia com a objecte de contemplació estètica, Maspons va defensar la fotografia aplicada o útil.

https://www.museunacional.cat/es/oriol-maspons-la-fotografia-util

https://www.metalocus.es/es/noticias/oriol-maspons-la-fotografia-util-en-el-mnac

https://www.gratacos.com/blog/oriol-maspons-la-fotografia-util/

Exposició individual
a l’espai Palo Alto.
Del 8 al 29 de novembre.

Adreça:  
Carrer Pellaires, 30-38
Barcelona

Horari:  
Dl.-dv: De 9 a 19.30h.
Dv. 25 de 9 a 22h.
Ds. 19 de 12 a 17h.*
Dg. 20 de 12 a 19h.*
*Dies 19 i 20: hi ha Market Fest i l’accés al recinte és amb pagament.

Presentació:
Dimarts, 8, 19h.
Palo Alto.
 Acte  Presentació de l’obra exposada.


Web

Coordinador:
Joan Masats